Adatkezelő elérhetősége: Almási Mariann Annamária, contact@almawork.com

Coaching? Na, neeem. – avagy 3+1 jogos gyanú nyomában

 

 1.rész:

Az a bizonyos kanapé

 

 

Miről beszélünk?

   Emlékszem a kerekedő szemekre, amikor sok éve meséltem, hogy mit tanulok legújabban, mert ugyan megszokták már tőlem a hagyományos, emberi dolgok mellett, a sok furcsaságot, például azt, hogy mediátor is vagyok (bár lehet, hogy a felek közötti közvetítői munka helyett, sokan azt hitték, professzionális elmélkedő lettem, - ki tudja? Mindenesetre, egy mondatban, azonnal tisztáztam, hogy nem radiátor diagnosztikáról van szó…), mégis, amikor előhozakodtam a business- és life coach dologgal, akkor, azért megakadt a szó.

Azóta sok év telt el, és ma már azért ritkábban találkozom felvont szemöldökkel, és a legtöbb vezető, nem egyszer hallott róla, hisz a szó, és a szakma divatos lett, mondhatni a csapból is ez folyik.

Ugyanakkor én azt tapasztalom, hogy sokféle elképzelés él a fejünkben erről. Igen, pontosan fogalmaztam, „nekünk”, hisz ha ott áll velem szemben egy coach, akkor én sem tudom ennyiből eldönteni, hogy ő egészen pontosan mit csinál, milyen eszközöket használ.

„Ne viccelj, még te sem, aki coach is vagy!?”  –kérdezheted. Akkor, mi hogyan igazodjunk el?

Ebben szeretnék segíteni. Mert néhány kérdést tisztázva, már világosabb a kép, hogy mivel foglalkozik a kolléga.  Ugyanis önmagában az, hogy coach, körülbelül annyira egyértelmű, mintha azt mondom valakiről, hogy konzulens, vagy szakember. A lényeg mindhárom esetben ott rejlik, hogy kinek, és milyen jellegű segítséget tud adni, nem igaz?

Mégis, hogy igazodjak el magánemberként, vezetőként?

A coaching területén is vannak különböző iskolák, azaz hangsúlyok, és persze azért van egy közös szemléletbeli, és módszertani keret is, ám a használt eszközök igen eltérőek lehetnek, éppúgy, ahogy a coach specializációja is.

A tisztánlátáshoz egyikünknek sem marketing szövegre van szüksége, inkább egy rövid, közös, józan gondolkodásra, egyértelmű támpontokra.

Kell ez nekem???

Jöjjön akkor az első jogos gyanú:

”Ez valami pszichológiai kezelés?”

- és már látjuk is magunk előtt az amerikai filmek kanapéját, mögötte az unott arcú embert, aki megkérdezi, hogy, hogy van a páciens, aki erre végig beszélni az időt, majd szól a jelzés, és akkor búcsúznia kell, akár hol is tart a mondatában, ha sír, ha kétségek gyötrik, mert jön a következő páciens.

Nyilván, egy valódi pszichológusnál sem egészen ez a helyzet, de vajon a coacing ehhez, vagy ahhoz hasonlít?

Rövid válasz:    A coaching, nem pszichoterápia.

Természetesen a coachingban beszélgetünk, itt is elmondhatod a helyzetedet, és ha adott a cél, (ha nem, a folyamat keretében tisztázzuk) erre fókuszálva haladunk, az erőforrásaidra támaszkodva.

A coaching nem a személyiség szerkezetének átalakításával, gyógyitásával foglalkozik, azonban a folyamat során szemléletmódváltozás történhet.

A  jelentős változásokhoz, gyakran itt is időre lehet szükség, de a coaching viszonylag rövidebb folyamat.

További konkrétumok:

A coach, ettől függetlenül rendelkezik pszichológia tudással (persze ennek mértéke igen eltérő).

Azt Neked kell megfontolnod, hogy célod eléréséről, a munkatársaid, vagy önmagad motivációjáról, kemény kommunikációs helyzetek kezeléséről inkább egy gépészmérnökkel beszélgetsz, vagy egy pszichológiai felkészültséggel is rendelkező coach-al?

Kérlek, ne coach-hoz fordulj akkor, amikor például:

Súlyos depresszió, bénító szorongás, szerfüggőség, súlyos érzelmi vagy fizikai visszaélés áldozata vagy.

Saját véleményem, illetve hozzáállásom a témához:

Én szeretem felelőséggel végezni a munkámat, szeretem az embereket, magam is az vagyok, ezért én az alaposabb pszichológia felkészültségű coah-ok közé tartozom. Ugyanakkor, s talán éppen ezért, az emberekkel végzett 20 éves munkám során folyamatosan képeztem magam, így nem kifejezetten coach-nak vallom magam, noha okirat tanúsítja, hogy az vagyok, és gyakorlom is az ott megismert módszertant , szemléletet.

A Lélekerős Vezetőkkel, és a Lélekerős Nőkkel végzett munkám során más hatékonyságfejlesztői, üzleti, vezetői tudásom, tapasztalatom épp oly fontos. Hosszú a lista, ám sosem részletezem, mert nem a címek a fontosak, az csak a háttértudásom, rálátásom miatt fontos.

Abban hiszek, hogy minden tudásommal, tapasztalatommal, az ügyfelemet, az ő céljait szolgálom, komplexen, egyszerűen.

Folytatás következik…

 Köszönöm figyelmedet, tarts velem a következő részekben is, és ha hasznosnak találtad közvetlen soraimat a témáról, köszönöm, ha megosztod ismerőseiddel is.

Szeretettel, Mariann                                                                                                                                                                A Lélekerős Vezetők, és a Lélekerős Nők mentora, busniness- és life coach

***

Ha kérdésed van, vagy bizonyosságot szeretnél arról, hogy a téged foglalkoztató kérdéssel fordulhatsz-e hozzám, illetve egyéni konzultációs időpontot egyeztetnél, keress telefonon, a +36-20/886-47-67-es számon, ahol szívesen válaszolok kérdéseidre is.

 #Lélekerősvezetés  #Lélekerősélet #Lélekamunkában

*A blogbejegyzés nem teljes körű módszertani elemzés, nem a szakemberek képzése a célja

Almási Mariann
www.almawork.com
fotó: Pixabay

Almási Mariann

Szerző

Almási Mariann vagyok, a Lélekerős Vezetők, Praxisépítők, és a Lélekerős Nők mentora, hatékonyságfejlesztő.
Az AlmaWork márka keretében nyújtom egyéni, és csoportos szolgáltatásaimat, személyes, és online formában, hogy a világ bármely pontjáról kapcsolatba léphessünk.

Hozzászólok

Adatkezelési Szabályzat

Tetejére